Kultahaverin Vapaa-aika

…kun oma aika on arvonsa kultaa

Seitsemisen kansallispuisto: Seitsemisen luontokeskus ja kansallispuisto on hyvä kohde päiväretkeilyyn ja muutaman päivän vaelluksiin. Puiston pinta-ala on 45,5 km², ja sitä hoitaa Metsähallitus. Puistossa on noin 60 kilometriä erilaisia viitoitettuja polkuja ja useita luontopolkuja. Seitsemisen luontokeskuksessa pidetään erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Luontokeskuksesta saat tarvittaessa apua retkisuunnitteluun, ja keskuksen kahvio toimii kesäisin ja talviviikonloppuisin. Puiston alueella sijaitseva Koveron kruununmetsätorppa esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa Seitsemisen saloseudulla. Tila on kunnostettu 1930-luvun asuun. Koverossa vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin. Puistosta on polkuyhteys Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin muun muassa Riuttaskorven virkistysmetsään ja Helvetinjärven kansallispuistoon.

Helvetinjärven kansallispuisto: Helvetinjärven kansallispuiston rotkolaaksot muodostuivat vuosimiljoonia sitten, jolloin suuret voimat siirtelivät maankuorta ja synnyttivät kansallispuiston jylhät maisemat jälkipolvien ihailtaviksi. Kansallispuisto soveltuu hyvin päivä- ja telttaretkeilyyn. Puistosta on polkuyhteys Pirkan Taival -retkeilyreitistöä pitkin muun muassa Riuttaskorven virkistysmetsäalueelle ja Seitsemisen kansallispuistoon. Helvetinjärven kansallispuisto edustaa vaihtelevaa ja jylhää pirkanmaalaista metsäluontoa. Alueen erikoisuutena ovat syvät rotkolaaksot, jyrkkärantaiset järvet, pienet metsälammet ja salomaiset metsät. Helvetinkolu, yksi rotkoista, on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla. Yhä edelleen Kolu on puiston suosituin käyntikohde.
Pinsiön puuvuori: Pinsiön Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pinsiössä sijaitseva Puuvuori on muodoltaan soikea, 420 metriä pitkä, 270 metriä leveä ja 28 metriä korkea ympäristötaideteos. Teokseen on istutettu 10 000 puuta matemaattisen kaavan mukaan, joka on kultaisen leikkauksen ja ananaskuvion yhdistelmä. Teoksen jokainen puu on omistettu jollekin henkilölle. Teoksen suunnittelija on kansainvälistä tunnustusta saanut taiteilija Agnes Denes. Vihkiäistilaisuus pidettiin 14.6.1996. Puuvuori on ympäristötaideteos, mutta samalla hanke, jolla ympäristöä korjataan sopusoinnussa luonnon kanssa. Teoksen päätarkoitus oli maisemoida harju soranoton jäljiltä, mutta se suojaa myös osaltaan puhtaan pohjaveden muodostumista. Puuvuoresta muodostetaan suojelualue vuosisatojen ajaksi.

Inkulan sillat: Yksiaukkoinen yli 100-vuotias kiviholvisilta seisoo todella kauniissa Inkulansalmessa Kurjenvuoren juurella. Sillan omistaa yksityinen yhdistys (Inkulan Holvisilta ry), joka järjestää sillalla tapahtumia. Tällainen sillan omistusjärjestely on erittäin harvinaista – ellei ainutlaatuista. Vieressä on sata vuotta nuorempi betoninen kaarisilta.

Pölkkylän huvila: Arkkitehti Birger Federleyn 1899 suunnittelema Pölkkylän Huvila Länsi-Teiskossa on ryhmille avoinna sopimuksen mukaan toukokuun alusta syyskuun loppuun. Huvila edustaa suomalaista puutyyliä eli karelianismia parhaimmillaan. Rakennus on sisustettu tunnettujen arkkitehtien ja taiteilijoiden kuten Eliel Saarisen ja Alf Wallanderin suunnittelemilla kansallisromantiikanajan huonekaluilla. Esillä on myös runsaasti valaisimia ja muuta sisustusesineistöä tältä ajalta.

Vikelän tuulimylly: Vikelän harakkamallinen tuulimylly vuodelta 1838 Taivalpohjassa  on ainutlaatuinen koko Pirkanmaalla.

Tampere: Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki Tampere on vain noin 25 minuutin ajomatkan päässä Haverista. Näin Tampereen kaikki kohteet (mm. Särkänniemen huvipuisto, Näsinneula, Finlaysonin tehdasalue, Viikinsaari, Pyynikinharju, Lenin-museo, jne) ovat kaikki helposti saavutettavissa Haverista. Lisätietoja: Tampere – All Bright

(Visited 966 times, 1 visits today)

Sää Haverissa / Weather in Haveri

Viljakkala
24.01.2020, 22:19
Pilvistä
Pilvistä
1°C
Tuuli: 4 m/s EL
Aurinko nousee: 7:09
Aurinko laskee: 14:10
Ennuste 25.01.2020
Päivällä
Lumisadetta
4°C
Tuuli: 2 m/s LEL
Ennuste 26.01.2020
Päivällä
Pilvistä
0°C
Tuuli: 2 m/s EEL
Ennuste 27.01.2020
Päivällä
Lumikuuroja
2°C
Tuuli: 3 m/s E
 

Kultahaveri Facebookissa

Webmasters tools and resources